top of page

Mange borgere og deres pårørende udvikler belastningsreaktioner som følge af langvarig, kompleks og konfliktfyldt sagsbehandling. De udvikler symptomer på systemstress. Det kaldes systemstress, fordi det er i mødet med systemet, at symptomerne opstår. Systemstress kan komme til udtryk på mange måder. Hjertebanken, svedige håndflader, kvalme forud, under og efter møder med kommunen. Søvnløshed, ændrede spisevaner og selvmedicinering. Angst for at åbne e-boks, når der er brev fra kommunen. For blot at nævne nogle få.

Jeg har udviklet en tilgang til at arbejde med systemstress, som jeg anvender i mit arbejde som privat socialrådgiver. I tilgangen arbejder de berørte borgere og deres pårørende sammen med mig i en vekselvirkning mellem viden om systemets krav til dem, deres reaktioner på disse krav, samt de indre og ydre ressourcer, der er til rådighed for dem i sagsbehandlingen.

Tilgangen danner grundlag for et foredrag om systemstress, hvor jeg introducerer begrebet systemstress, afdækker grunde til at systemstress opstår, og giver redskaber til håndtering af systemstress. Foredraget slutter med 5 gode råd til de, der har en sag, der bliver behandlet i kommunen. Herefter faciliterer jeg fælles refleksioner og udveksling af erfaringer.

Foredraget har blandt andet været afholdt i SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed, LEV - Livet med udviklingshandicap, som webinar for medlemmer af Fibromyalgi og Smerteforeningen, for medlemmer af Socialistisk Folkeparti, og som en del af en temadag med efterfølgende individuel socialfaglig vejledning på Pindstrup Centrets familielejr for familier med børn med handicap.  

Foredrag om systemstress

Jeg er en erfaren foredragsholder og underviser, som på en konkret og nærværende måde formidler emnet tilpasset deltagernes interesser og forudsætninger. Jeg tilbyder foredraget om systemstress for 4.000 kr. ekskl. moms:

·        2 timer med tid til spørgsmål, fælles refleksioner og en kort pause

·        Som foredrag i jeres lokaler, hvor I sørger for projektor samt traktement i pausen

·        Som webinar, hvor I står for teknikken 

·        Som arrangement i SundhedsCenter Børkop for op til 20 personer (tillæg for forplejning)   

·        Transport afregnes med 3,56 kr. ekskl. moms pr. kørt km (tillæg for udgifter til bro/fly/færge)

  

Referencer:

Har du også ligget søvnløs før du skulle til møde i jobcentret? Eller når du har fået brev fra de sociale myndigheder? Så har du måske erhvervet dig systemstress. Jeg vidste ikke hvad det var før Karin holdt et oplæg, som jeg lyttede ind på. Så meget faldt på plads for mig.

Karin er en dedikeret socialrådgiver, der også kan hjælpe os, når vi lider under systemers pres på os, når vi af mange grunde skal have hjælp. Klog kone med et stort hjerte for folk, der kommer eller er kommet i klemme!

-       Karsten Fogde

Karin holdt et veltilrettelagt fagligt foredrag om Systemstress ved SIND Vejles generalforsamling 2023. Hun gjorde deltagerne meget klogere på, hvordan der kan opstå systemstress som en psykisk og fysisk belastningsreaktion i mødet med det offentlige systems krav. Mange kunne genkende symptomerne på stress ved f.eks. opringninger fra sagsbehandler, mails i e-boks, deltagelse i møder og gentagne klagesager. Foredraget gav også nogle gode håndgribelige redskaber til at forbygge og håndtere systemstress. 
Foredraget kan varm anbefales til alle brugere og professionelle.

- Judith Pedersen, formand

Karin formåede til fulde at oplyse om problemstillinger, som vi pårørende oplever/har oplevet i samarbejdet med kommunen.  

Hun gennemgik også hvad man som pårørende har mulighed for at få hjælp til og ikke mindst hvordan man ”helskindet” kommer igennem processen – tak for det. Tak for en god og oplysende aften om Systemstress den 1. november på Sølund.

- Lone Thykær, fm. Lev Favrskov/Skanderborg Kreds

Forudbestil bogen her:

https://www.wadskjaerforlag.dk/vare/systemstress/

bottom of page